Zeng Qingzong 曾庆宗

Zeng Qingzong, a life with martial arts, traditional chinese medicine, mathematics and computer science.

March 1991 kom Zeng till Sverige för första gången. Han arbetade då som professor på institutionen för kampkonst på Chengdus Universitetet i Kina. Zeng blev inbjuden av Kinesiska institutionen på Stockholms Universitet för att undervisa om Taiji och Daoismens filosofi. Han hade även fått i uppdrag att göra reklam för kurser i wushu, qigong och kinesisk medicin som ges vid Chengdus Universitetet. Zeng började undervisa på olika platser i Stockholm bl.a. Stockholms Universitet, Karolinska sjukhuset, ABF, Kulturhuset vid Sergelstorg och Folkkulturcentrum på Skeppsholmen.

Zeng uppskattade Sverige så mycket att han stannade och nu undervisar Zeng på ABF, Folkkulturcentrum Skeppsholmen och Karlbergsv 9 vid Odenplan i Stockholm. Han ger helgkurser, terminskurser, privatkurser och kurser till företag inom Qigong, Daoistisk meditation och kinesiskt självförsvar i form av de inre stilarna Taiji, Bagua Zhang, Xingyi och Dacheng quan.

I Sverige har Zeng haft ungefär 500 elever, många har studerat under lång tid. De har blivit friskare och starkare. Det Zeng lär ut passar alla åldrar, svaga som starka. De som börjar träna i unga år behåller vitaliteten senare i livet. Zengs träning passar även kvinnor och gamla människor. De kan bli friskare, starkare och leva längre. Zeng lär ut metoder för att stärka qi:n i kroppen och de är relativt ofarliga metoder jämfört med många andra hårda kampkonster.

Zeng började träna kampkonst 1948 och vid tjugo års ålder började Zeng även studera akupunktur. Zeng har skrivit många artiklar om wushu i Kinas ledande Wushu tidning där han har arbetat som journalist. Han har skrivit mellan 30-40 artiklar fram till 1991.

1995 började Zeng använda sin erfarenhet av akupunktur, qi-massage och qigong för att behandla patienter i Sverige. Han har botat många patienter från olika typer av sjukdomar.

Zeng ser behandling och träning som en helhet. En patient kan börja behandlas med qi-massage för att stärka cirkulationen för att sedan fortsätta med akupunktur som tar bort dålig qi. När patienten har blivit friskare kan behandlingen fortsätta med qigong för att patienten ska bli starkare. Sen kan patienten själv träna qigong för att bevara hälsan efter avslutad behandling.

Om patienten vill träna mer finns det möjlighet att fortsätta träna olika typer av qigong, daoistisk meditation samt taiji, bagua, xingyi och dacheng för att bevara och stärka hälsan och balansen i kroppen. Lederna blir mjukare och organen i kroppen stärks. Kroppens koordination och kroppskänsla blir bättre.